Zažiarte v kuchyni ako francúz a pripravte si Crème Brûlée

23 apríla, 2020

Francúzska klasika! Na tento dezert sa tešíte už len vyslovením jeho názvu “krém brilé”, kde môžete svojím francúzskym “r” vzbudiť na pár sekúnd dojem rodeného Francúza.

Ale späť k dezertu. V preklade Creme Brûlée znamená opálený krém, čím aj doslovne je. No a v jednoduchosti spočíva aj jeho krása. Tú prvý krát objavili v roku 1691 v knihe receptov François Massialota. Recept sa postupne rozšíril do celého sveta a preto dnes nechýba v žiadnej dobrej reštaurácií. Ako to už býva, čím dlhšia tradícia, tým viac druhov receptov a preto ho nájdete vo vanilkovej, čokoládovej či ovocnej verzii. Najlepšie je však začať od receptu pôvodného, a ten vám ponúkame.

Suroviny (2 porcie):
250 ml sladkej smotany
3 žĺtka
1 vanilkový lusk
50 g práškového cukru
2 polievkové lyžice kryštálového cukru na posypanie

Sladkú smotanu vlejeme do hrnca a pomaly ohrievame na miernom ohni. Vanilkový lusk prekrojíme na polovicu, vnútro s nožom vydlabeme a pridáme do smotany aj s luskom. Keď sa smotana začne variť, odstavíme ju z ohňa. Vyberieme kusy vanilkového lusku a pripravíme si žĺtky s cukrom. Tie si v miske zmiešame, ale len jemne, aby nám nevznikla pena. Pomaly do žĺtkov prilejeme horúcu smotanu a miešame. Aby bol krém jemnejší, môžeme ho precediť cez sitko, ale nie je to nutné. Krém nalejeme do zapekacích misiek, približne 1 cm od horného okraja. Najlepšie sú také, ktoré nie sú príliš hlboké. Poukladáme ich do hlbokého pekáča, do ktorého nalejeme horúcu vodu, ktorej hladina má siahať po kraj krému v miskách. Treba dávať pozor, aby voda nevnikla do krému. Takto vložíme pekáč do rozohriatej rúry na 140 stupňov a pečieme približne 30 minút.

Pri sporáku si zatiaľ môžete na hostí cvičiť francúzsku výslovnosť a dajte pozor – keď má krém rôsolovitú konzistenciu, je hotový. Ak ju nemá, nechajte ho dopiecť. Misky vyberte a nechajte schladiť pri izbovej teplote, potom v chladničke aspoň na 6 hodín. Pred podávaním posypte kryštálovým cukrom a skaramelizujte najlepšie flambovacou pištoľou. Ak ju nemáte, vložte ho do rúry s funkciou gril. Tak sa však nie vždy všetok cukor rozpustí ako pri flambovaní.