Zvýšte ich ochranu. Naše zuby teplo moc nemusia

Aj keď sa trochu ráno ochladilo (otázka je, na ako dlho), keď v lete stúpajú teploty, zmrzlina, džús, smoothies, šaláty a ovocné taniere sú na vzostupe. Čo však osvieži podnebie, zubom často nechutí. Neustály nápor cukru, kyselín a chladu poškodzuje zubnú sklovinu a v horšom prípade vedie k zubnému kazu a erózii. Sucho v ústach a rany v ústach sa môžu zhoršiť aj trvalým teplom alebo nesprávnou stravou.

V tomto článku vás preto oboznámime s najväčšími nebezpečenstvami letných horúčav pre ústa a ako im čeliť.

Dajte si pozor na bolesť zubov z ľadovo vychladeného osvieženia

Čím horúcejšie je leto, tým chladnejšie ho milujeme: zmrzlina, kocky ľadu, studené nápoje. No ak máte citlivé zuby alebo už poškodenú zubnú sklovinu, nerobíte dobre, pretože výdatné zahryznutie do zmrzliny zvykne spôsobiť silnú bolesť zubov. Ak sú zubné krčky obnažené, nervy zubov citlivo reagujú na chladové podnety a dochádza k bolesti.

Cukor obsiahnutý v zmrzline vytvára ideálne podmienky pre množenie kyselinotvorných baktérií v ústach. Čím pomalšie si tieto dobroty vychutnáme, tým dlhšie zostane cukor v ústach. Žiaľ, alternatívou nie je ani ovocná zmrzlina na vodnej báze: kyseliny obsiahnuté v ovocí odstraňujú vápnik zo zubnej skloviny a tak sa postupom času môže stať jediným riešením kvalitná zubná náhrada, pretože ste po konzumácii takýchto jedál podcenili dentálnu hygienu.

Teplo podporuje rast baktérií a nutnosť dentálnej hygieny

Mnohé zápalové procesy sú závislé od teploty. Čím vyššie teplomer v lete stúpa, tým rýchlejšie má telo tendenciu sa zapáliť. Najmä dusné teplé počasie dostane baktérie do správnej nálady. Teplý vankúš v noci zvyšuje prietok krvi do zubov a stimuluje uvoľňovanie zápalových mediátorov.

Malé zápaly sa môžu rýchlo rozvinúť do veľkých. Krátkodobú nápravu potom poskytuje chladenie, no odporúča sa navštíviť zubára, aby vykonal kompletnú dentálnu hygienu a všetko skontroloval.

Nápoje s rizikovým potenciálom

Podobne ako pri odstraňovaní vodného kameňa z kanvice, kyseliny rozpúšťajú vápenaté a fosfátové ióny z hydroxyapatitu zubov. To zmäkčuje zubnú sklovinu a dlhodobo sa rozpúšťa. Prirodzenú zubnú sklovinu raz zničenú nemožno obnoviť, je nenávratne stratená.

A práve veľké množstvo obľúbených letných nápojov takúto kyselinu obsahuje. Medzi nápoje s rizikovým potenciálom patria:

  • Pomarančová šťava napáda zubnú sklovinu, pretože citrusové plody obsahujú obzvlášť agresívne kyseliny.
  • V smoothies s vysokým obsahom ovocia predstavuje nebezpečenstvo pre zuby fruktóza a ovocné kyseliny. Ak si smoothie robíte sami, vždy by ste mali používať zrelé ovocie, pretože prirodzene obsahuje menej kyselín.
  • Energetické a športové nápoje sa často javia ako zdravé nápoje, no sú pre zuby príliš kyslé a zvyšujú riziko vzniku zubného kazu.

Dávajte si preto v lete pozor na to, čo konzumujete a čím sa ochladzujete, aby ste si a svojim zubom neuškodili.

Zdroj obrázka: Izabela Magier/Shutterstock.com

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.