Zabudnite na guláš a utopence, pivo s čokoládou je skvelá kombinácia

Počas koncoročných sviatkov a stretnutí s priateľmi a rodinou si vždy radi vychutnáme niečo výnimočné. K sviatočnému menu počas vianočnej večere, silvestrovskej oslavy alebo inej slávnostnej príležitosti je určite výborným spoločníkom pivo. Stačí si len vedieť dobre vybrať a zladiť chute piva s pripravovanými lahôdkami. Obchodný sládok Karol France vám spolu so šéfkuchárom Lacim Hornáčkom poradia, ako na to. Inšpirovali sa programom Sedem chutí piva.

Na základe odporúčaní Karola Franceho a princípov párovania piva a jedla programu Sedem chutí piva vytvoril šéfkuchár Laci Hornáček námety na slávnostné menu s pivom. „Pivo je vynikajúci spoločník takmer ku každému jedlu a na sviatočný stôl sa vyslovene hodí. Ako sviatočnú inšpiráciu som preto na základe princípov párovania piva a jedla vytvoril pre labužníkov tri typy sviatočného menu – štedrovečerné, vianočné a silvestrovské,“ hovorí L. Hornáček a dodáva:

„Pri zostavovaní sviatočného menu by sme mali použiť len tie najlepšie a najkvalitnejšie suroviny, a určite nevynechať tie s typickou chuťou a vôňou koncoročných sviatkov. Aby sme zvýraznili gurmánsky zážitok, ku každému jedlu podávajme iný typ piva, taký, ktorý bude ladiť s chuťou konkrétneho jedla.“

Štedrovečerné menu s pivom by podľa tradícií malo byť bezmäsité, s výnimkou hlavného chodu, na ktorý sa podáva vždy ryba, a tradične by to mal byť kapor.

Šošovicová paštétka v plátkoch mrkvy, s hubami, a omáčkou z pečenej šalotky – kombinácia so Zlatým Bažantom 12 % z kategórie chmeľové a horké pivá vyzdvihuje horkosť piva, ktorá je v príjemnom kontraste s jemne sladkou chuťou použitých ingrediencií.

Kapor na masle s orechovo- syrovou kôrkou, zemiakové pyré s bôbom a zelerová remuláda – toto jedlo vytvára veľmi zaujímavú kombináciu so sviežou kyslosťou a korenistými tónmi piva Zlatý Bažant Pšeničné. Chute piva a jedla sa príjemne prelínajú.

Torta z muškátovej tekvice s pomarančovým krémom – tento výnimočný dezert nemôžeme skombinovať s ničím iným ako so sviatočným pivo Zlatý Bažant Medový Porter. Sladká chuť torty vyzdvihuje horkosť v pive a tak si tmavé a silné pivo môžete vychutnať takmer ako „kávu“ k dezertu.

Vianočné menu s pivom môžeme pripraviť na stretnutie s rodinou a priateľmi počas vianočných sviatkov, alebo napríklad aj na štefanskú oslavu. Po Štedrom dni môže byť jeho súčasťou aj mäso, a tak kombinácie s pivom ponúkajú skvelé chuťové zážitky.

Husacia pečeň s cibuľovou marmeládou a hriankou z lipótskeho chleba – k husacej pečeni nemôžeme podávať nič iné ako „klasiku“ – chmeľové a horké pivo Zlatý Bažant 12%. Chuť piva a jedla v tejto kombinácii sa výborne dopĺňa a pivo chutí jemnejšie, ako keď ho vychutnávame samostatne.

Morčacie prsia s gaštanovou plnkou, dusená červená kapusta na mede a opekané zemiakové šúľance – sladšia chuť gaštanovej plnky a dusenej červenej kapusty v tomto jedle sa výborne dopĺňa s jemne sladkou chuťou tmavého a silného piva Zlatý Bažant Medový Porter.

Zapečená hruška s vôňou bazového kvetu plnená orechami – Tento dezert nemôžeme skombinovať s ničím iným ako s pšeničným pivom Zlatý Bažant z kategórie ťažké a korenisté pivá. Sladká chuť dezertu je v príjemnom kontraste so sviežou kyslosťou pšeničného piva, a pivo a jedlo k sebe ladia aj jemne korenistými tónmi.

Pri zostavovaní silvestrovského menu s pivom môžeme dať priestor fantázii a skutočne si dopriať to najlepšie z celého roka. Nechýbajú v ňom exkluzívne lahôdky z najkvalitnejších surovín a na záver nemôže byť nič iné ako čokoládový dezert.

Filet z údeného pstruha na zemiakovom šaláte s chrenovou majonézou a ružovým kaviárom z lososa – v kombinácii s pivom Zlatý Bažant Pšeničné vás hra chutí na jazyku príjemne prekvapí. Chute piva a jedla sa dopĺňajú, pivo v kombinácii s jedlom pôsobí osviežujúco a ľahko.

„Beef Wellington „s balzamicovou šošovicou a rezančekmi udenej šunky – Dokonalá kombinácia pre tradičných pivárov – kvalitné mäsité jedlo s chmeľovým a horkým pivom Zlatý Bažant12%. Chute piva a jedla sú tu v kontraste a relatívne jemná, vyvážená chuť jedla podporí horkosť piva na jazyku.

Čokoládové pralinky s mandľovou griliážou, kokosom a kakaovým práškom – Čokoládové dezerty sa skvele kombinujú s tmavými a silnými pivami, a sviatočný Zlatý Bažant Medový Porter je na to priam stvorený.

Všetky sviatočné recepty k pivu od šéfkuchára Laciho Hornáčka nájdete aj na web stránke www.sedemchutipiva.sk. Prajeme vám dobrú chuť a nádherné sviatky!

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *